Gå til hovedindholdet

Folkekirkens Nødhjælp i Turkana: Sådan arbejder de

Folkekirkens Nødhjælp har arbejdet i Kenya i næsten 30 år med fokus på Turkana-regionen. Her fortæller Folkekirkens Nødhjælp selv om idéen bag deres måde at arbejde på.

Målet for Folkekirkens Nødhjælps arbejde er at redde liv, opbygge robuste lokalsamfund og bekæmpe ekstrem ulighed i verdens fattigste lande. Det har organisationen gjort i snart 100 år i hele verden – og i næsten 30 år i Kenya.

Klimaændringer fjerner levebrødet

En af de største udfordringer, som verdens fattigste lande nu står overfor, er klimaforandringer. Ændringer i klimaet betyder for mange, at det er blevet varmere og derfor mere tørt og goldt end tidligere. Floder tørrer ud, og afgrøderne har svært ved at gro. Eller regnen falder på helt andre tider og mere uforudsigeligt.

I lande som Kenya lever størstedelen af befolkningen på landet, og familiens indkomst og mad på bordet afhænger helt af, hvad de kan dyrke på deres egen lille jordlod. Lange tørkeperioder skaber derfor alvorlige sultproblemer for mange, og det går hårdt ud over børnene. De sulter, og samtidig skal de ofte gå langt efter livsnødvendigt vand.

Livgivende regn bliver en ødelægger

Klimaforandringerne betyder også, at når regnen endelig kommer, så falder den voldsommere og i en kortere periode end tidligere. Det skaber oversvømmelser, som skyller alt med sig. Ødelægger veje og små bygninger – og ofte også den skrøbelige høst.

Der skal helt nye løsninger til

Skal man sikre livet for dem, der er hårdt ramt af klimaforandringer, kræver det, at man tænker nyt og anderledes. Mange skal have et nyt og bæredygtigt levebrød, der hvor de bor – som er tilpasset de nye omstændigheder.

Folkekirkens Nødhjælp er godt i gang med initiativer, der sikrer bæredygtige klimaløsninger og er med til at fremtidssikre fattige familier rundt om i verden.

I flere afrikanske lande er afgrøder som majs f.eks. skiftet ud med quinoa, soya og andre afgrøder, som tåler lang tørke. Der er udviklet varslingssystemer, som advarer småbønder om, hvornår det er bedst at høste, og der laves store opsamlingssøer, der skal samle voldsomme regnmængder, der så senere kan bruges til at vande de tørre marker med.

Turkana er et klassisk eksempel

Projektet i Turkana i Kenya er et klassisk eksempel på, hvordan Folkekirkens Nødhjælp arbejder. I tæt samarbejde med den lokale befolkning finder organisationen ud af, hvor der skal sættes ind for at gøre en forskel, der kan vare ved.

I Turkana arbejder Folkekirkens Nødhjælp både sammen med turkanerne selv og erfarne, lokale partnere på at vende udviklingen i den fattige region – med særlig fokus på, at flere børn får et trygt børneliv, hvor de kan leve i fred, lege og gå i skole.

Erfarne lokale hjælper med styring

Folkekirkens Nødhjælp arbejder i Turkana tæt sammen med den lokale, kenyanske NGO St. Peters Community Network (SAPCONE). De er med til at sørge for, at hjælpen havner det helt rigtige sted, da de har lang erfaring med udviklingshjælp i netop denne region.

Folkekirkens Nødhjælp har desuden en lang tradition for at skabe robuste samfund, hvor den lokale befolkning selv tager det største ansvar for at skabe en bæredygtig forandring.

Mottoet er med andre ord, at Folkekirkens Nødhjælp yder hjælp til selvhjælp.

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste familier i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Organisationen giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden. Folkekirkens Nødhjælp er til stede i 19 lande og hjalp i 2020 flere end 4 millioner mennesker i nød – heraf 339.000 mennesker i Kenya.

Del på Facebook