Gå til hovedindholdet

Francis

Francis bor i Nakurus frodige bjerge med sin mormor og deres ko

11-årige Francis bor i bjergene i Nakuru sammen med sin mormor og lillesøster. De bor et sted, hvor der er meget grønt og frodigt. Derfor kan der også vokse en masse grøntsager i jorden.

Familien har for eksempel flere marker med kartofler. Dem hjælper Francis sin mormor med at høste. Så kan de spise dem til aftensmad – og sælge nogle af dem.

Men det meste af dagen går med, at Francis er i skole. Skolen ligger cirka tre kilometer fra hans hjem, så det kan tage næsten en time at gå derhen.

I skolen elsker Francis matematik, fordi han er rigtig god til det. Men han elsker også at lege med sine venner. De spiller fodbold, hopper i sjippetov og synger.

Francis mor bor i Sydafrika

Francis og hans lillesøster bor med deres mormor, fordi deres mor er flyttet til Sydafrika.

Her forsøger deres mor at sælge souvenirs til turister, så hun kan sende penge hjem til sin familie. Lige nu går hendes forretning ikke særlig godt, fordi coronapandemien har gjort, at der næsten ikke kommer turister til Sydafrika.

Francis savner sin mor meget, men heldigvis har moren givet sin familie en smartphone, så de kan ringe til hendes på WhatsApp og kigge på hendes billeder på Facebook.

Udover sin mormor og lillesøster bor Francis også sammen med sin moster, sine to fætre og lille kusine. Det er hyggeligt at bo så mange sammen, for der er nemlig lidt langt til naboerne og vennerne.

Malker koen og tjener penge

Francis og hans familie tjener de fleste af deres penge på at sælge mælk. Familien har en ko, som Francis og hans mormor malker morgen og aften.

Hen på eftermiddagen kommer der en mand på en knallert – eller en boda boda, som det hedder i Kenya – og henter mælken. Han vejer mælken, og én gang om måneden får Francis’ mormor pengene for mælken sat ind på sin mobil – lidt ligesom MobilePay.