Gå til hovedindholdet

Linet

Linet bor i Turkanas ørken hvor hendes familie lever af at fiske

11-årige Linet bor langt ude på landet i Kenya med sin mor, far og fem søskende. Området hedder Turkana, og her er mange familier fattige.

Turkana ligger nemlig i ørkenen, hvor det er ekstremt varmt, og jorden er tør. Derfor er det svært at gro grøntsager. Heldigvis ligger her en stor sø, som hedder Turkana-søen.

Linets familie har valgt at bo tæt på søen, så de kan fange fisk. Nogle af dem spiser de selv, andre sælger de. På den måde tjener familien lidt penge.

Familien bor på en grund med tre små huse. To af dem er lavet af træpinde og palmeblade. Det sidste er lavet af blik. Her er ingen elektricitet, toilet eller vandhaner.

Når man skal på toilettet, gør man det imellem buskene lidt væk fra huset.

Morgensamling og en bøn til Gud

Linet går i 2. klasse. Det er ikke alle børn i Turkana, der går i skole, men Linets forældre synes, det er vigtigt, at hun får en god uddannelse. Så kan hun forhåbentligt tjene sine egne penge, når hun bliver voksen.

Skolen ligger meget tæt på Linets hjem, så det tager kun fem minutter at gå derhen. Når eleverne møder ind, synger og klapper de til morgensamlingen. De beder også en bøn til Gud.

Linet kan godt lide sin lærer Diana, hun er nemlig ikke så skrap. Linets yndlingsfag er swahili. Det er et sprog, som mange taler i Kenya. Linet kan også tale turkana, hvilket alle her i området gør – og så kan hun tale en smule engelsk.

Passe geder og hente vand

Efter skole har Linet mange pligter, hun skal hjælpe med derhjemme. Det skal de fleste børn i Turkana, så hverdagen kan hænge sammen.

Hun skal finde brænde, fodre familiens geder, passe sine mindre søskende, hjælpe sin far med at rense fisk, hjælpe sin mor med at lave mad og hente vand nede ved søen.

Heldigvis har Linet også tid til at lege med sine venner.

De går tit ned til søen for at bade. Det er dejligt at blive kølet ned, når det er så varmt. Ofte bader de med tøjet på. Så er tøjet køligt, når de kommer op igen – og det tørrer hurtigt på grund af varmen.