Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Materialet om Kenya er varieret og nemt: Du får litteratur, film, opgaver og web-værktøjer

Her får du et samlet overblik over, hvad dette års undervisningsmateriale består af. Alle elementerne er 'grydeklare' og lige til at bygge et spændende og varieret forløb med. Til ét fag eller til flere. Til en fagperiode eller til fulde temauger. Til 1.-5. klasse.

Eleverne er engagerede

Der er masser for eleverne at opleve og lære, og du kan roligt regne med engagement og interesse i klassen fra start til slut. Det er i hvert fald den melding, vi får fra lærere landet over.

De fleste lærere bruger materialet til et længere tema i et eller flere fag – eller til 1-3 fulde temauger. Men mindre kan også gøre det. Der er mange opgaver at plukke fra, og det hele er tilrettelagt, så det er nemt at skalere.

Mange bruger U-landskalenderens materiale i deres klasser år efter år – og eleverne glæder sig til det hvert år.

Alt indholdet er nemlig nyt hvert år. Både landet, de faglige tematikker, bogen, filmene, billederne og opgaverne er nye. Derfor får eleverne hvert år ny læring og oplevelser. Men samtidig er de fortrolige med både formen og de grundlæggende måder at arbejde på.

Det består materialet af:

 • Elevbogen i stort format med fortællinger af Kim Langer og masser af faktastof og flotte illustrationer.
 • Lærervejledningen og lærer-ressourcer på hjemmesiden.
 • Opgavebanken med masser af gode fagopgaver til 1.-5. klasse.
 • Film, fakta og oplevelser til eleverne på hjemmesiden.
 • Mød Kenyas børn, hvor eleverne arbejder med portrætter.
 • 2 web-værktøjer og iPad-app, hvor eleverne skal researche og formidle.

Idéen bag: Engagement og høj faglighed

Vi prøver at tilstræbe høj fagfaglighed og didaktisk kvalitet – samtidig med at skabe en spændende og engagerende oplevelse for eleverne. Materialet lægger op til, at de selv skal undersøge, observere, danne hypoteser og formidle stof. Opgaverne understøtter kompetencemål i Forenklede Fælles Mål og arbejder også i høj grad med Det 21. århundredes kompetencer.

I år bliver eleverne sendt på en spændende rejse til Kenya – særligt til ørkenregionen Turkana, men også til de frugtbare Nakurubjerge og til hovedstaden Nairobi. De møder menneskerne og naturen – og de oplever børnenes dagligdag.

Der er en klar rød tråd gennem det hele. Tematikkerne bliver udfoldet både i bogens fortælling, i spændende opgaver til forskellige fag og klassetrin, i filmene og i hjemmesidens ressourcer og interaktive værktøjer. Men materialet er fuldt fleksibelt – man behøver ikke at bruge det hele. De fleste af fagopgaverne og hjemmesidens ressourcer er lavet, så de også sagtens kan bruges alene.

Et grundforløb plus moduler med opgaver til hvert fag

Du får et færdigt forslag til et grundforløb, der giver eleverne en god introduktion til Kenya og til de vigtigste tematikker. Oven på dette kan du så frit kombinere fagmoduler med 'grydeklare' opgaver, så det passer lige til de fag og den tid, din periode skal dække.

Opgaver – brugsklare og med faglige mål

Alle opgaver er beskrevet trin-for-trin og ligger klar som printvenlige opgaveark her i lærer-universets Opgavebank. De indeholder aktiviteter, der er differentieret efter klassetrin.

Alle opgaver og aktiviteter understøtter kompetencer og målpar i hvert fag og på hvert klassetrin. I hver opgave finder du de mål, der understøttes – plus forslag til læringsmål og tegn på læring. Bagerst i lærervejledningen finder du også et skema med overblik over alle de kompetencer, som materialet understøtter – og hvilke opgaver, der særligt gør det.

Klik for at bladre i elevbogen

Elevbogen af Kim Langer

Elevbogen er materialets tematiske omdrejningspunkt. Du kan godt bruge de andre dele af materialet uden elevbogen, men den er god som rød tråd og som intro til et forløb – og den er helt oplagt til et litteraturfagligt danskforløb. Den skaber også identifikation for eleverne. I kan evt. høre den som lydbog, oplæst af forfatteren selv.

Bogen rummer flere fortællinger:

 • Hoved-fortællingen 'Den store plan'.
 • Tre små dyrefabler, som Kim Langer genfortæller i lav lix.
 • Karen Blixens fortælling 'Lullu og Kamante' fra Kenya, også genfortalt i enklere sprog af Kim Langer.

Resumé af 'Den store plan': Ekiru bor i Kenyas varme og tørre Turkana-region. Han har en hemmelig plan, som måske kan hjælpe hele hans familie. Den skal bare lige prøves af først. Ekirus familie bor ved den store Turkana-sø. Her kan hans far nemlig fiske – og lige tjene penge nok til, at de kan få mad. Her kan Ekiru og hans søster også gå i skole. Ekiru elsker skolen – især matematik. For uden matematik havde han aldrig fundet på sin plan. Men en dag sker katastrofen. Morfar har brug for hjælp, og pludselig bliver Ekiru sendt afsted til nomaderne langt inde på den varme slette for at passe dyr sammen med sin fætter. Nu skal der mirakler til, hvis planen skal blive til noget…

Bogen er på 64 sider med stor skrift. Teksterne har varierende længde og lix. Her på hjemmesidens 'Opdag Kenya' ligger fortællingerne også som skærm-bøger. Her kan eleverne læsetræne ved at se teksten side for side – og få siden læst højt.

Desuden rummer elevbogen masser af faktastof i form af billedtekster, bokse og temasider, som kan bruges i arbejdet med opgaver.

Hjemmeside og iPad-app: Læring, sjov og materialer

Opdag Kenya:

Denne sektion kan eleverne bruge som introduktion, som ekstra research eller som underholdning. Her høster de på en sjov måde indtryk om landet på egen hånd – gennem film, billedserier, quizzer, infografik og små faktabøger.

Ramasjang og Ultra:

Her kan I se en hel række flotte DR-film om Kenya. Dels den sjove fiktions-serie 'Jagten på regnbuens farver' fra Ramasjang med både Motor Mille og Hr. Skæg. Den har mange referencer til Kenya, men kunne ikke optages dernede på grund af corona-epidemien. Dels en række udsendelser om Kenya fra Ultra Nyt. Og endelig nogle ældre DR-programmer om Kenya for børn. Lad eleverne se dem selv eller vis dem i klassen i undervisningen eller spisepauserne.

Kenyas børn:

Her får dine elever mulighed for at lære tre børn fra meget forskellige steder i Kenya nærmere at kende. De kan gå på opdagelse i en vennebog, et tidshjul over en almindelig dag, fotos og små tekster plus en hel stribe korte film om hvert af de tre børn. På den måde kommer de helt tæt på hverdagen.

Fotohistorier:

Komplet web-værktøj, hvor eleverne kan researche og formidle deres viden i fotohistorier med billeder, tekst og lyd ud fra opgaveemner til dansk og N/T. Læs mere her.

Lav kalender:

Komplet web-værktøj, hvor eleverne kan skabe en flot, virtuel lågekalender, der sendes til en målgruppe, I selv vælger – f.eks. forældrene eller en venskabsklasse. De researcher og formidler deres viden bag lågerne med billeder, billedtekster og overskrifter. Læs mere her.

Klik for at bladre i lærervejledningen

Lærervejledningen – komplet og overskuelig

Lærervejledningen er i stort format på 56 sider. Du kan læse den som PDF her på siden eller få den som trykt bog med klassesættet.

Den giver et hurtigt og praktisk overblik, så du er rustet til at tilrettelægge et spændende undervisningsforløb. Den er ”håndbogsagtig”, så du kun behøver at læse lige de emner, der er relevante for dig. Den rummer bl.a.:

 • Stor faktasektion, der giver dig bred baggrundsviden om Kenya, så du kan svare på alskens elevspørgsmål. De mange fotos i faktasektionen ligger også klar i Billedbanken, hvis du vil vise dem på storskærmen, mens du fortæller.
 • Forslag til undervisningsforløb – med ideer til, hvordan du kan kombinere opgaver og aktiviteter til dit fag og behov.
 • Nem vejledning til web-værktøjerne til fotohistorier og Børnenes Egen U-landskalender. De er selvforklarende for eleverne, men her får du lidt ekstra tips og overblik.
 • Overblik over alle kompetencer, der tilgodeses i hvert fag og klassetrin – og hvilke opgaver, der understøtter dem.

Lærer-universet her på hjemmesiden

Det er her, du er nu, og det rummer alle materialer:

 • Opgavebanken med alle opgaverne som opgaveark, der er lige til at printe ud.
 • Filmbanken med alle materialets film samlet – lige til at afspille på klassens storskærm.
 • Billedbanken med fotos fra lærervejledningen, elevbogen og alle hjemmesidens billedserier. De er ment som et ekstra værktøj, hvis du vil vise billeder for klassen eller selv vil lave særlige aktiviteter.
 • Links til endnu mere viden.

Fagkonsulent
Jeppe Bundsgaard:

Dette undervisningsmateriale er et godt eksempel på, hvordan inddragelse af et opgave-univers på computeren kan give eleverne en mere indlevende oplevelse og samtidig støtte fagligt relevante aktiviteter. Eleverne kommer i kraft af elevbogens levende og gennemillustrerede fortælling og dens faktuelle tekster med helt ud i en meget anderledes hverdag og får lejlighed til at opleve, at ikke alle børn lever et liv, som de selv gør.

De tilknyttede forløb støtter læreren og eleverne i at arbejde fagligt kvalificeret med de berørte emner. De tre forløb er tilrettelagt efter inspiration fra Teaching-Learning Cycle og inquiry based science education, så børnene skiftevis arbejder analytisk og produktivt og herigennem udvikler et fagsprog til at tale om det, de arbejder med i materialet.

Den store plan

Årets elevbog er skrevet af Kim Langer

Kig i bogen

Download elevbogen

Bestil klassesæt nu

Trykt klassesæt 400 kr

 • 30 elevbøger
 • 2 lærervejledninger
 • Adgang til app og web

Læs mere og bestil

Del på Facebook