Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Opgaver med leg, mad, bevægelse, billedkunst og kreativitet

Materialet indeholder mange opgaver og forslag til sjove aktiviteter, hvor I også arbejder fagligt med billeder, formgivning, musik og mad – alt sammen inspireret af Kenya og årets temaer.

De kreative opgaver bruger fænomener, som eleverne møder i årets materiale: Mønstre, fisk, skrald og nomadeliv. De er differentieret, så både små og store kan være med – og lagt an til at kunne bruges tværfagligt.

Du finder alle opgaverne beskrevet trin for trin i Opgavebanken her på hjemmesiden.

  • Uro’er og julepynt i keramik: I denne opgave skal I lave flotte keramikfisk, der både kan bruges som julepynt og til at bygge en uro. I kan også arbejde med karton eller andre materialer i stedet. Der er skabeloner i opgavearket.
  • Flot skralde-kunst: Der er mange iværksættere i Nairobis slumområder, som f.eks. bruger gamle plastikflasker og knogleaffald til at lave smykker af. Nu skal eleverne gøre dem kunsten efter.
  • Turkana-folkets farver og mønstre: Traditionelt bærer kvinderne hos Turkana-folket farverige smykker i mange lag. I denne opgave ser eleverne på billeder af Turkana-stammen og laver deres egne mønstersamlinger. I arbejder med farvecirklen, komplementærfarver og komplementærkontrast.
  • Lav en fakta-foldebog om Kenya: Med foldebøger kan eleverne skabe et fagligt og kreativt produkt, hvor de både kommunikerer i ord og billeder, form og rum. Årets materiale rummer mange spændende temaer, som eleverne kan fordybe sig i og fortælle om i deres foldebog. Niveauet kan nemt tilpasses, så både store og små elever kan være med.
  • Syng og leg med Wafande og Lotte Kærså: Folkekirkens Nødhjælp har fået lavet en velkendt sang til årets U-landskalen­der: Lotte Kærsås børne-klassiker ’Her bor jeg’. Nu bliver den fortolket af den popu­lære sanger Wafande. I synger med og kan også lege i klassen.
  • Savanne-stratego: I Savanne-stratego skal eleverne bevæge sig og lege rovdyr, byttedyr og tykhuder på savannen. Forinden har I talt om fødekæder, fødenet og menneskers indvirkning på verdens dyreliv.
  • Lege fra Kenya: Her får I instruktion til en række enkle lege, som er populære blandt børn i Kenya. Mange af legene kan I både lege ude og inde på et sted med god plads.
  • Leg og fortæl med Karen Blixen: I dette opgaveark indgår – foruden akti­viteter til Dansk – en enkel safarileg, som Karen Blixen selv opfandt og brugte på Rungstedlund.

Læs mere her:

Find beskrivelsen i lærervejledningen på side 45-46. Hvis du ikke har en trykt udgave, kan du hente den som PDF her.

Moduler til Leg, bevægelse og kreativitet (uddrag af lærervejledning som pdf)

Her er opgaverne

Se opgaverne til dette forløb. De rummer differentierede aktiviteter fra 1.-5. klasse.

Opgavebanken

Andre lande

Børnenes U-landskalender har i mange år lavet undervisningsmateriale til indskolingen om forskellige lande. For Myanmar, Zambia, Nepal, Tanzania, Burkina Faso, Jordan og Bangladesh ligger der et komplet materiale omtrent som dette års materiale klar til brug her.

Tidligere års materiale

Del på Facebook